Manifestacije Novosti

Dodijeljene nagrade Lider invest 2018.

Deset poduzeća iz Hrvatske dobilo je u srijedu nagrade Lider invest 2018. Riječ je o tvrtkama koje su u posljednjih nekoliko godina u proizvodne pogone uložile ukupno 1,13 milijardi kuna i tako nedvojbeno pridonijele rastu hrvatskoga gospodarstva.

Kriteriji odabira bili su udio izvoza, broj novootvorenih radnih mjesta i suvremenost tehnologije. Uz to, investicija je morala stvoriti uvjete za zapošljavanje većeg broja ljudi, pridonijeti razvoju proizvodnje i konkurentnosti hrvatskoga gospodarstva, uvesti i razviti nove tehnologije, podići sigurnost i kvalitetu života građana, pridonijeti održivom razvoju i zaštiti okoliša te stvoriti dodanu vrijednost.

– Već treću godinu zaredom Lider prepoznaje, bira i nagrađuje najbolje u kategorijama velikih, srednjih i malih proizvodnih investicija. To je priznanje svim do sada nagrađenim poduzetnicima, ali i poticaj ostalima. Suprotno dojmu, poduzetnici u Hrvatskoj, posebno srednji i mali, ulaze u brojne proizvodne investicije. Samo što to ostaje ispod radara. To ovom akcijom i nagradama želimo promijeniti – izjavio je Miodrag Šajatović, glavni urednik poslovnog tjednika Lider.

– Naš je cilj do 2020. godine dostići barem 1,4 posto BDP-a privatnih ulaganja u razvoj. Ministarstvo gospodarstva i drugi vladini resori će temeljem analitike podataka na raspolaganju učiniti napore da bi se unaprijedio zakonodavni okvir kojim se potiču investicije i kako bi se omogućilo to ulaganje, kako kroz bespovratna sredstva Europske unije, tako i kroz druge vrste povlastica kako bi se potpomogli sektori gdje postoji najveći potencijal za rast produktivnosti i realan rast gospodarstva na dugi rok – kazala je Nataša Mikuš Žigman, izaslanica predsjednika Vlade RH i državna tajnica u ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Nagrađena su poduzeća:

– Belupo: 100% Lider invest – velika investicija. Nagradu je uručila Nataša Mikuš Žigman, izaslanica predsjednika Vlade RH i državna tajnica u ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta.

– Omco Croatia: 100% Lider invest – srednja investicija.

– Metal Product : 100% Lider invest – srednja investicija.

– Rabo: 100% Lider invest – mala investicija.

Uz nagrade 100% Lider invest Stručni odbor dodijelio je i posebna priznanja.

Nagrađena su poduzeća:

– Bauwerk Boen: Export Lider invest – investicija koja je najviše pridonijela izvozu.

– LPT: Employee Lider invest – investicija koja je najviše pridonijela zapošljavanju.

– Lasselsberger-Knauf: ECO Lider invest – investicija koja je najviše pridonijela održivom razvoju i kvaliteti života građana te zaštiti prostora i okoliša.

– Posebno priznanje za poticanje regionalnog razvoja dobila su poduzeća Multinorm i Akord.

– Posebnu nagradu redakcije Lidera za kontinuirano ulaganje dobio je Grad-export.