Novosti

Šafran: Ako proizvodne tvrtke poput Metal Producta ne prate nove tehnologije, nema opstanka

Dobitnik nagrade 100% Lider invest 2018. je tvrtka Metal Product, za najbolju srednju proizvodnu investiciju. Tvrtka je u proširenje proizvodnih kapaciteta, usvajanje novih tehnologija i robotizaciju proizvodnje u svrhu povećanja konkurentnosti izvoza uložila 100,9 milijuna kuna, od čega 67 posto vlastitih sredstava.
– Puno nam znači nagrada, ona pokazuje da se ipak investicije prate. Zato puno hvala i to ne samo onima koji su nas predložili i to uočili, nego i Lideru kao kući koja propagira ulaganja u proizvodnju, što je danas nažalost rijetko, ali bez toga nema napretka. I onima koji su nam izašli u susret i omogućili ulaganje – banke, agencije, HBOR i HAMAG-BICRO i bez njih ne bismo mogli ostvariti ovaj ogroman iskorak i ostvariti ogromna ulaganja, koja su kao rezultat donijela preseljenje pogona iz Njemačke u Hum Breznički zahvaljujući čemu smo u roku od godine dana zaposlili novih 140 radnika, kaže predsjednik uprave Stjepan Šafran.
Poslovanje poduzeća nalazi se na dvije lokacije – u Zagrebu-Odri i Brezničkom Humu.
– Kad spomenete proizvodnju, odmah mora biti jasno da bez svakodnevnih razmišljanja o ulaganju u nove tehnologije nema napretka. Proizvodne tvrtke moraju biti okrenute prema budućnosti, prema planiranju barem par godina unaprijed jer tržište galopira i ako ga ne pratimo, ako ne pratimo razvoj konkurencije i nove tehnologije, nema opstanka. U to smo se uvjerili kroz 50 godina mog poslovanja i razvoja MP i svi današnji uspjesi rezultat su kontinuiranog ulaganja, ističe Šafran.
Metal Product planira daljnje investicije u inovativne proizvode kako bi osigurao konkurentnost na tržištu.
– Već smo unatrag par mjeseci opet investirali u nove strojeve i neki dan smo dobili nove mašine koje prije 6 mjeseci nismo mislili da ćemo kupiti. Sada radimo za švicarsku kompaniju gdje se zahtjeva velika preciznost i morali smo ući u novo ulaganje u mašine većih kapaciteta. Iduće godine imamo nekoliko investicija za stvari za koje znamo da ako u njih ne investiramo da ćemo zaostati i biti nekonkurentni na tržištu koje uvijek traži niže cijene, bolje kvalitetu i inovativnije proizvode, navodi Šafran.
Metal Product je privatno poduzeće osnovano 1967. godine i danas zapošljava 230 djelatnika. Tvrtka se bavi proizvodnjom elektroopreme, kabelskim i spojnim priborom za niski i srednji napon, opremom za izolirane i neizolirane nadzemne mreže, lijevanjem obojenih metala, tlačnim lijevom, kokilnim lijevom i lijevom u pijesku, strojnom obradom metala, te izradom metalnih konstrukcija.