Novosti

Velicki: Investicijom smo podigli najsuvremenije nasade, osigurali samostalan izlazak na tržište voća

Dobitnik nagrade 100% Lider invest za malu proizvodnu investiciju dolazi iz Kneževih Vinograda. Tamo se, naime, smjestila tvrtka Rabo, čije su glavne djelatnosti voćarska i rasadničarska proizvodnja, a na Lider invest se plasirala ulaganjem od šest milijuna kuna u proširenje ULO skladišnih kapaciteta objekta za skladištenje, sortiranje i pakiranje voća.

– Intenzivna ulaganja posljednjih godina rezultirala su podizanjem najsuvremenijih višegodišnjih nasada jabuke i nektarine na 115 ha površine te razvijanjem rasadničarske proizvodnje bezvirusnog sadnog materijala od ukupno milijun sadnica u dvogodišnjem ciklusu proizvodnje – objašnjava Nikola Velicki, predsjednik Uprave tvrtke Rabo, koja je dostigla visoku razinu konkurentnosti svojih proizvoda zadovoljavajući suvremene standarde kvalitete te finalizacije proizvoda kakvu zahtijevaju inozemnih tržišta.

Voće se proizvodi s unificiranom razinom kvalitete i prema GLOBALGAP standardu, što je osnovni preduvjet kvalitetne i konkurentne proizvodnje na EU i drugim tržištima. Cjelokupna proizvodnja opremljena je najsuvremenijom infrastrukturom poput sustava za obranu od tuče i mraza kao i sustavima navodnjavanja i fertirigacije. Također, implementirana je najsuvremenija europska proizvodna tehnologija, radi osiguranja visoke razine prinosa kvalitete, a posljedično i konkurentnosti na domaćem i inozemnim tržištima.

Rabo je krajem 2013. izgradio objekt za skladištenje, sortiranje i pakiranje voća s kapacitetom dugotrajnog skladištenja voća od 2.620 tona, te s implementiranom ULO(DCA) tehnologijom, koja omogućava čuvanje svježe jabuke čak i do 12 mjeseci. Ta investicija bila je dio IPARD projekt za koji je ostvaren najveći propisani broj bodova i maksimalni mogući povrat uloženih sredstava.

Prije dvije godine objekt je proširen s nove 4 ULO (DCA) komore ukupnog kapaciteta 620 tona, a u tijeku je dovršetak izgradnje i dodatnih 2.160 tona ULO (DCA-ACR) skladišnih kapaciteta, tako da ukupan ULO skladišni kapacitet objekta za dugotrajno čuvanje voća sada iznosi 5.400 tona.

– Osnovni razlog za navedeno ulaganje je bila potreba za dodatnim kapacitetima skladištenja uroda jabuke proizvedene u voćnjacima tvrtke Rabo, budući da je količina uroda premašivala postojeće skladišne kapacitete – pojašnjava Velicki.

Nagrađena investicija osigurala je tvrtki mogućnost finalizacije proizvoda iz vlastite primarne proizvodnje, te samostalni izlazak na na tržište svježeg voća i voćnih prerađevina s proizvodima visoke dodane vrijednosti, a njihovu kvalitetu su prepoznala i najzahtjevnija EU tržišta, tržišta Bliskog Istoka, Afrike i slično.

– Ovo proširenje je zapravo nužno potrebni završetak ciklusa od primarne proizvodnje do proizvoda s visokom dodanom vrijednošću, kojim si tvrtka osigurava buduću stabilnost poslovanja kroz samostalno skladištenje cjelokupne vlastite proizvodnje i procese njezinog oplemenjivanja pomoću različitih tipova sortiranja i pakiranja, rekao je predsjednik Uprave tvrtke Rabo.